To je motorna jedinica. Ona je osnovna funkcionalna jedinica, kojom se ostvaruje mišićna kontrakcija. Sastoji se iz motoneurona koji polazi iz centralnog nervnog sistema, njegovog nastavka aksona i svih mišićnih ćelija do kojih stižu ogranci aksona.

Veličina motornih jedinica, odnosno broj mišičnih ćelija unutar motorne jedinice se kreće od nekoliko mišičnih ćelija kod mišića koji vrše precizne pokrete – pokreti očiju, jezika i sl. (npr. osam u mišićima pokretačima očnih jabučica), pa sve do nekoliko stotina mišićnih ćelija kod velikih skeletnih mišića kao što je kvadriceps ili mišići leđa-oko 400 vlakana, dok je kod gastroknemiusa (list na nozi) izbrojano preko 1700 mišićnih ćelija u motornoj jedinici.

Motorne jedinice rade po principu “sve ili ništa” : kada stiže impuls kontrahuju se sve mišićne ćelije unutar motorne jedinice, u suprotnom su sve u stanju relaksacije. Veliki skeletni mišići imaju po više stotina motornih jedinica.

Nemaju sve motorne jedinice u mišiću podjednaku šansu da se uključe u rad pri određenom intenzitetu. Svaki mišić se sastoji iz kombinacije motornih jedinica u kojima se nalaze vlakna brzog trzaja i motornih jedinica u kojima se nalaze vlakna sporog trzaja (dakle sva vlakna u okviru jedne motorne jedinice su istog tipa).Ova kombinacija obezbeđuje mišiću i snagu i izdržljivost. Na niskom nivou inteziteta mišićne kontrakcije uključuju se samo motorne jedinice sa vlaknima sporog trzaja, a sa povećanjem intenziteta uključuju se sve više motorne jedinice sa vlaknima brzog trzaja.

588f15eb9e1dce9138e87cc5984bbc42