Žitarice su jedan od glavnih izvora energije, one su gorivo koje nas pokreće! One takodje imaju ulogu “čistača” creva, odnosno crevnih zidova i na taj način omogućavaju digestivnom traku bolji i efikasniji rad.

21-149162559

Žitarice koje se najčešće koriste u ishrani su pšenica, raž, ječam, ovas, lan i kukuruz. Zastupljenost i vrsta žitarica u ishrani zavisi od geografskih i klimatskih uslova, ekonomskog i kulturnog nivoa, tradicije, navika itd.

Žitarice su najbogatije ugljenim hidratima, pa se najveći ugljenohidratni unos obezbeđuje upravo konzumiranjem žitarica. Proteini čine 8-16%, masti 2-7%, a približno 2% žitarica čine mineralne materije (kalcijum, fosfor, bakar i gvožđe). Značajan je udeo dijetnih vlakana, prvenstveno celuloze i hemiceluloze.

zitarice-musli

U postupku obrade žitarica, izdvajaju se pojedini delovi zrna radi dobijanja određenih proizvoda. Na taj način menja se biološka i dijetetska vrednost namirnica. Proizvodi od crnog brašna (graham brašno) u najvećoj meri su sačuvali biološku vrednost celog zrna žitarice.

Mekinje žitarica ili ovsene pahuljice imaju visoku hranljivu vrednost i često se preporučuju u ishrani. Proizvodi koji sadrže integralne žitarice, pa ih preporučujemo u ishrani vežbača u fitnesu su: hleb od celog zrna pšenice, pahuljice žitarica koje se brzo pripremaju, krekeri od celog zrna pšenice (nizak sadržaj masti), testenina od celog zrna pšenice i integralni pirinač. Dodavanjem životinjskih masti i šećera proizvodima od žita (kolači sa mnogo masti i šećera) povećava se njihova energetska vrednost, ali se često gubi na kvalitetu.

180150501152fc9b361fafd310689245_v4 big

Moj savet vam je da žitarice konzumirate u prepodnevnim časovima, zbog visoke količine ugljenih hidrata. Moj omiljeni izbor doručka koji mi pruža neophodnu energiju, a da je pritom zdravo i ukusno, je: ovsene, ražane, ječmene pahuljice, pšenične mekinje, suvo grožđe, golica (bundevino seme), banana, kakao i med. Pomešati sve u činiju sa mlekom ili mlakom vodom.

Poštovani čitaoci, nađite i vi vase omiljene žitarice, konzumirajte ih redovno i uživajte.

dijetal